Almanya Üniversitelerine başvuru ve kabul şartları

  • 26 Ocak 2015
  • 4.704 kez görüntülendi.
Almanya Üniversitelerine başvuru ve kabul şartları

Almanya’da Üniversite Başvurusu yapmak için Neler Yapmalı ?

Almanya’da üniversite eğitimi bir çok öğrencinin ve belki de ailenin hayalleri ve planları arasında. Almanya’da alınacak olan diplomaların YÖK denkliğinin olması, ayrıca bu diploma ile Almanya’da çalışma ve ikamet hakkı elde edilebilmesi çoğu kişinin dikkatini çekmekte. Ancak Türkiye’de bile sınava hazırlık, kayıt ve konaklama süreçleri bile göz korkuttuğu için yurtdışında üniversite eğitimi hakkında bilgi sahibi olma gereği bile duyulmuyor. Biz de yazımızda Almanya’da lisans eğitimi almak için bir fikir sahibi olmak isteyenlere kısaca bilgi verelim istedik.

Almanya’da bir üniversite kayıt yaptırabilmek için öncelikle LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) sınavı ile bir fakülteye giriş hakkını elde etmiş olmanız gerekiyor. Yalnız bununla ilgili birkaç istisna mevcut.

* Kazandığınız fakülte 4 yıllık bir lisans eğitim planına sahip olmalı.

* Sınav sonucunun ardından en geç 2 yıl içinde Almanya’daki üniversite için başvuru yapılmalı.

* Kazandığınız fakülte Açıköğretim Fakültesi dışında devlet, vakıf veya KKTC Üniversiteleri’nin bir bölümünde olmalı.

* Almanya’da başvuru yapacağınız bölümün istediği şartlar altında Türkiye’de kazanmış olduğunuz bölüm veya puan türü aynı olmalı.

Bu süreç Türkiye’deki süreç ile tamamen aynı, bundan sonrası için Almanya ile ilgili planlarınız varsa, Almanya’da lisans eğitimi için ilk şart Almanca yeterlilik sınavından başvuru yapacağınız okulun istediği puanı alabilmenizdir. Bunun için geçerliliği neredeyse dünya çapında olan TestDAF en uygun seçenek olacaktır. TestDAF adayları 5’lik puan diliminde değerlendirir ve Almanya’da bir çok üniversite için TestDAF puanının 3 olması yeterlidir.

Almanya’da Tıp Fakültesi Eğitimi Almak

Aynı şartlar Almanya’da Tıp Eğitimi almak için geçerli diyebiliriz. LYS sınavı sonunda Türkiye’de bir tıp fakültesi ya da Biyoloji bölümüne girme hakkını elde etmek gerekir. Almanca yeterlilik ise tıp fakülteleri için biraz daha önemlidir ve bir çok tıp TestDAF üzerinden 4 puanla kabul almaktadır.

Almanya’da Master Yapmak

Almanya’da master programlarına başvurabilmek için ALES sınav zorunluluğu yok. Tek şart Türkiye’de 4 yıllık bir fakülte mezunu olmak ve başvuru yapılacak olan okulun istediği TestDAF skorunu alabilmek. Almanca seviyeniz çok iyi değilse öncelikle Şartlı Kabul alıp, dil eğitiminizi tamamlayabilir, sonrasında da Master Programına başlayabilirsiniz.

Almanya’da Üniversite Eğitimi için Şartlı Kabul Nedir?

Almanya’da bir üniversiteye giriş hakkı elde edebildiyseniz ve önünüzdeki tek engel yetersiz Almancanız ise, üniversitelerden şartlı kabul belgesi alabilirsiniz. Üniversite bu belge ile bir bakıma Almanya kapılarını açtırmıştır. Bu belge ile vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Dil okulunda Almanca eksiğinizi giderdikten sonra belgeyi aldığınız okulda eğitiminize başlayabilirsiniz. İsterseniz de Almanya’daki diğer üniversitelere de başvuru yapma hakkınızı kullanırsınız. Bu belgeyi alabilmek sıkıntılı bir süreci de beraberinden getirecektir. Bu nedenle danışmanlık hizmeti veren firmalardan yardım almak çok daha iyi bir seçim olacaktır.

Almanya’da Lisans Eğitimi için Başvuru Tarihleri

 

Türkiye’den Almanya’ya üniversite eğitimi için giden birçok kişinin yeterli Almanca’sı olmadığı için başvuru tarihleri çok da önemli değildir; yıl boyunca başvuru yapılabilir. Öncelikle şartlı kabul belgesi alınır ve eğitim başlangıcına kadar Almanca Eğitimi tamamlanmış olur. Önemli olan LYS sınavının ardından 2 yıl içerisinde başvuruyu yapabilmektir.

Almanya’da Üniversite Eğitimi için Gerekli Belgeler

Lisans eğitimi için;

*Lise diploması

* Lisede alınan notların resmi çizelgesi

* ÖSYM Yerleştirme Belgesi

Master-Yüksek Lisans eğitimi için;

* Lisans diploması

* Transkript

DİKKAT: Verilecek olan bu belgelerin Almanca Tercümeli ve Noter onaylı olması gerekmektedir.

Başvuru Süreci

Belgeler eksiksiz gönderildiği takdirde şartlı kabul belgesi almak 1, 1-5 ay kadar sürmektedir. Belge ile birlikte aynı zamanda dil okulu ve yurt için de kayıt belgeleri gönderilir. Bu belgelerle birlikte vize başvurusu yapıldığı takdirde de genellikle 1.5 aydan daha kısa bir sürede tüm işlemler halledilmiş olur.

UYARI:

Almanya’da lisans eğitimi alabilmek için gerekli şartlar arasında lise ile birlikte 12 yıllık eğitim alma zorunluluğu vardır. Artık yenilenen eğitim sistemi ile başvuracak olan öğrenciler için bu şart yerine getirilmiş olsa da istisnai durumlar söz konusu olabilir. Öğrenci 12 yıllık eğitim süresini tamamlamamış ise öncelikle Studienkolleg denilen hazırlık eğitimi programına girmelidir.

Yurt dışı eğitim yorumu

Henüz bir yurtdışı eğitim yorumu yapılmamış.

BİR YORUM YAZ